Cum ne afecteaza aparatele de aer conditionat sanatatea

Cele bune

aer conditionat oradea Aerul din spatiile interioare poate fi uneori de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel de afara. Cum ne afecteaza sanatatea si cum putem sa reducem riscul imbolnavirii?

Cand vine vorba despre mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune a organismului, ne gandim automat la o alimentatie sanatoasa si la un stil de viata activ. Probabil ca niciodata nu am considerat aerul un factor de risc pentru sanatatea noastra, iar daca am facut-o, ne-am oprit automat la aerul exterior poluat si ne-am consolat cu gandul ca cea mai mare parte a timpului il petrecem in spatii inchise: casa, birou, supermarket-uri, mall-uri.

Efectele aerului interior poluat asupra sanatatii

Aerul interior poate fi definit ca fiind aer exterior contaminat. Ceea ce respiram in interiorul cladirilor este un amestec de aer exterior si poluanti, dintre care cei mai frecventi sunt: aerosolii (praf, fum de tigara, polen), parul de animale, gazele (radon, monoxid de carbon), microorganisme (bacterii, spori de ciuperci, acarieni), chimicale, mirosuri. In plus, gradul ridicat de emertizare al cladirilor in care lucram sau locuim, datorat izolatiei termice si ferestrelor etanse favorizeaza mentinerea poluantilor in incinta si dauneaza sistemului respirator, imunitar si nervos.

Efectele asupra sanatatii pot sa apara imediat sau in timp. Efectele imediate includ iritatii ale ochilor, ale nasului si gatului, dureri de cap si ameteala. Desi, de obicei astfel de efecte sunt pe termen scurt si tratabile, ne pot periclita randamentul la locul de munca si chiar relatia cu persoanele iubite.  

De asemenea, aerul neventilat poate fi cauza unor alergii si a astmului bronsic. O alergie se declanseaza cand sistemul imunitar considera unele substante de obicei inofensive pentru organism, de genul prafului, polenului, par de animal, spori de mucegai etc, ca fiind periculoase, generand anticorpi pentru apararea organismului in cauza. Totodata, astfel de poluanti pot provoca accese de astm bronsic, stari in care muschii bronsici se contracta mai mult decat este normal, iar persoanele in cauza nu mai pot respira corect.

Pe termen lung, un efect deosebit de grav este cancerul pulmonar. Cauza este radonul, un gaz natural radioactiv, inodor si incolor, prezent in toate tipurile de pamant si de roci, precum si in materialele de constructie care deriva din pamant, cum ar fi argila, granitul. Radonul se degaja din sol si invadeaza subsolurile, pivnitele, curtile si conductele, trecand in spatiile locuibile prin intermediul instalatiilor hidraulice, sanitare si electrice. Unindu-se cu praful, este inhalat de plamanii nostri, iar unele particule radioactive se pot depune pe mucoasa bronhiilor, expunand celulele unei iradieri. Expunerea repetata poate provoca in timp tulburari respiratorii, iar pe termen lung, cancer pulmonar.

Cum reducem riscul imbolnavirii?

Pentru a reduce riscul de imbolnavire cauzat de agentii patogeni, poluantii din aerul interior, singura modalitate este controlul umiditatii aerului si a particulelor de aer, prin filtrarea acestora. O ventilatie corecta reduce cantitatile de poluanti nocivi, cum este cazul radonului sau a monoxidului de carbon si posibilitatile de dezvoltare a microorganismelor daunatoare sanatatii.

Cu toate ca aproape in orice cladire se impune prezenta unui sistem de ventilatie, cei mai multi dintre noi nu luam in calcul intotdeauna aceste aspecte, temandu-ne de costurile de investitie, procesul de instalare, consumul de energie, in loc sa ne temem de prezenta si pericolul poluantilor in lipsa acestui sistem.

Sursa: Eva.ro

Cele rele

aer conditionat oradea Aparatul de aer conditionat devine, pe timpul verii, o adevarata comoara pentru orice familie. Stim exact care sunt beneficiile lui, dar stim care sunt si riscurile la care ne expunem n prezenta acestuia? Problemele de sanatate care pot aparea sau se pot accentua din cauza folosirii aerului conditionat sunt numeroase si destul de grave, informeaza site-ul essortment.com, citat de ziare.com.

n primul rnd, cei care sufera de artrita sau nevrite risca sa si agraveze boala. La fel si cei care sufera de sinuzite sau diverse forme de astm pot avea probleme serioase din cauza aerului rece, riscnd chiar sa aiba parte de manifestari severe ale bolii. Pe de alta parte, studiile arata ca persoanele obisnuite sa petreaca mult timp n ncaperi n care temperatura este mentinuta la un nivel scazut cu ajutorul aparatelor de aer conditionat au probleme serioase n momentul n care se vad nevoite sa se adapteze la caldurile din exterior.

Acestia risca sa raceasca mai usor, fiind mai vulnerabili n fata virusilor si bacteriilor. Nici nivelul de stres sau rezistenta organismului nu sunt de neglijat n cazul lor, pentru ca nu este lucru usor, de exemplu, sa te adaptezi rapid, dupa opt ore de munca la 24 de grade, la temperaturile infernale de aproape 40 de grade din mijloacele de transport n comun cu care pleci spre casa. n plus, nentretinute corect, aparatele de aer conditionat pot reprezenta adevarate surse de infectie, din cauza micro-organismelor care se devolta n interiorul lor si a filtrele necuratate periodic. Una dintre cele mai cunoscute si mai periculoase boli de acest fel este legionelloza.

Sursa: RomaniaLibera.ro

De retinut

Un aparat de aer conditionat intretinut, cu filtrele curatate in mod regulat, are o multitudine de efecte benefice:
  • Filtrarea aerul interior de polen, tutun, mirosuri neplacute, precup si de germeni patogeni din aer: virusi si bacterii daunatoare.
  • Aparatele de aer conditionat produc ion negativi si dezumidifica aerul din incapere, functii foarte importante pentru sanatate.